Tuoksuöljyt voivat olla kissoille vaarallisia

March 20, 2018

 

Olen käyttänyt kotona aika paljon tuoksulamppuja eli pieniä lyhtyjä, joissa on pari pisaraa eri eteerisiä öljyjä antamassa tuoksua. Lemppareitani ovat olleet mm. tehokkaasti epämielyttäviä hajuja poistava eukalyptys sekä mm. laventeli. Kuulin viime vuoden puolella ensimmäistä kertaa, että iso osa tuoksuöljyistä on kissoille vaarallisia. Aineita kulkeutuu kissojen elimistöön etenkin turkin pesun välityksellä, mutta myös hengitysteitse sekä ihon kautta imeytyen. Kissoilla ei ole samanlaisia entsyymejä kuin meillä ja tämän takia maksa ei osaa käsitellä aineita samalla tavalla. Musta oli järkyttävää tajuta, miten hyvän tuoksuisessa kodissa eläminen voi altistaa vähitellen myrkyille ja lopulta aiheuttaa vakavia haittoja :(. Jonkun verran auttaa jo se, että kissat eivät oleskele samassa huoneessa/tilassa kuin päällä oleva tuoksulyhty eikä kissaa esim silitetä jos ihminen on juuri käsitellyt eteerisiä öljyjä. Missään tapauksessa kissaa ei saa hoitaa eteerisillä öljyillä suoraan iholle!

Vaarallisia ovat ainakin havupuuöljyt (mänty, kataja, kuusi, pihta, petit grain, sypressi jne), sitrusöljyt (mm. bergamotti, neroli, mandariini, appelsiini, sitruuna), ylang ylang, piparminttu, kaneli, neilikka, eukalyptus, teepuuöljy sekä suomalaisille tuntemattomammat talvikkiöljy, sokerikoivu (betula lenta) ja puolanminttu (Mentha pulegium). Joiden lähteiden perusteella myös timjami (thyme), oregano, kynteli (savory), karvasmanteli, piparjuuri, kamfferi, sahrami sekä mulle entuudestaan ihan oudot rohtokalmojuuri (calamus), cajuput ja boldo.

Myrkytysoireet voivat olla hyvin erilaisia riippuen määrästä ja kulkuvtavasta, mm. kuolaamista, oksentelua, kouristuksia, tahdosta riippumattomia liikkeitä, nykäyksiä ym ja heikoutta, hengitystieongelmia, sydämen lyöntitiheyden alentumista, ruumiin lämpötilan lasku ja maksan toimintahäiriö. Lievempiä oireita ovat mm. vetistävät silmät, köhiminen (muistuttaa karvapallojen yskimistä). 

Englanniksi löytyy useampi artikkeli, mm. tämä.

Please reload

Our Recent Posts

Tuoksuöljyt voivat olla kissoille vaarallisia

March 20, 2018

Kollipoikamme esittäytyy

February 21, 2018

1/1
Please reload

Tags

Please reload

©Anórien's Ocicats 2018

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now